۲ شهریور ۱۳۸۶، ۱۷:۲۶

سلفی ها در عراق(11)

منابع مالی سلفی ها؛ سازوکارهایی برای استقلال

منابع مالی سلفی ها؛ سازوکارهایی برای استقلال

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : با تجزیه و تحلیل منابع مالی ملاحظه می کنیم که با توجه به قطع بودن شبکه کامل ارتباط بین رهبران ارشد القاعده با زیر مجموعه ها، امکان تامین هزینه از راس هرم به سوی قاعده آن کاری بسیار دشوار و حتی در شرایط فعلی نشدنی است.

کنترل گسترده ای که بر روی فعالیت جمعیت های خیریه از سوی کشورهای عربی، اسلامی وغربی می شود، سبب شده تا این جمعیت ها هم نتوانند نقش گذشته خود را در حمایت گسترده مالی از گروه های سلفی داشته باشند .

براساس آماری که شبکه العربیه درتاریخ20/7/2007 پخش کرد، سازمان های امنیتی عربستان به دقت نحوه تامین وهزینه شدن درآمد سالانه حدود 270 عدد ازجمعیت های مذکور را مورد کنترل قرار داده و حساب 245 موسسه خیریه را در خارج از کشور مسدود و دفاتر آنها را هم در خارج از عربستان تعطیل کرد.

خروج طالبان از معادلات قدرت در افغانستان هم سبب شد تا القاعده از منبع درآمد بزرگ تولید و قاچاق مواد مخدر هم محروم شود، گرچه گفته می شود بعضی از عناصر این گروه از طریق فروش مواد مخدر در شهرهای مذهبی عراق به درآمدهای قابل توجهی دست یافته اند، اما این درآمد هرگز نمی تواند هزینه تامین وسایل مورد نیازعملیات انفجاری وانتحاری را در عراق آن هم با توجه به حجم بالای آن فراهم کند.

از سوی دیگر فروش عتیقه نیز با توجه به محدود بودن آن ومحصور بودن بازار آن همانند بازار خرید وفروش الماس که القاعده پس ازحوادث 11 سپتامبر برای تامین هزینه فعالیت های خود به آن روی آورده بود، محدود ودر اختیار افراد خاصی است که دامنه مانور و اختفا را برای القاعده به شکل ایده آل آن فراهم نمی کند.

سرمایه داران سلفی هم با توجه به تدابیر شدیدی که برای نقل وانتقال پول درسیستم های بانکی از مدتها قبل به اجرا گذارده شده ، درکنار اعمال فشارکشورها بر انتقال پول از شیوه های دیگر گرچه همچنان به تامین بخشی از هزینه های القاعده ادامه می دهند، اما فعالیت آنها در یک مساحت بسیار کوچک ومحدود خلاصه شده است.

به تعبیری دیگر می توان گفت بعد از حوادث 11 سپتامبر 2001 ساختار القاعده از یک سازمان متمرکز هرمی به خوشه های مجزا وهسته های کامل مستقل از یکدیگر که تنها از نظر اندیشه، رویکرد و دیدگاه به راس هرم اصلی وابسته اند، تبدیل شد و القاعده از یک سازمان متمرکز به یک اندیشه متمرکز تبدیل شد و اکنون این نوع گروه های مستقل در عراق فعالیت می کنند .

کارشناسان وتحلیلگران امور تروریسم بر این پدیده، نام القاعده 2 نهادند.

القاعده 2 با توجه به تحولی که در نوع نگرش خود به رهبران القاعده از یک سو وحجم نفرتی که از ساختار جهان فعلی وجود دارد، سازوکارهایی را برای خودکفایی درتامین هزینه عملیات خود یافته است ودر این راستا شبکه های جنایتکارانه ای  را برای تامین این هزینه ها تشکیل دادند.

گرچه این شبکه ها در کشورهای غربی وعربی، دسته های بزهکار کوچکی به شمارمی روند، اما در کشوری همچون عراق اکنون به باند وحتی مافیای جنایتکار بزرگی با شاخه های متعدد وفعالیت های مختلف مبدل شده اند.

ابو مصعب الزرقاوی بنیانگذار گروه توحید وجهاد اولین فعالیت های مالی خود را با قاچاق انسان از خاورمیانه به اروپا آغاز کرد تا هزینه تاسیس گروه القاعده را در عراق تامین کند.

با گسترش فعالیت گروه القاعده وگروه های اقماری سلفی ، دامنه فعالیت های جنایتکارانه این گروه هم به شدت افزایش یافت به نحوی که اکنون عامل اصلی حمله با کامیون های حامل کالا وسوخت، راهزنی، فسادهای مالی و اداری در داخل سازمان های دولتی و در راس آن آدم ربایی در عراق به شمار می رود.

ادامه دارد...

کد خبر 525424

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha